Pčelinji proizvodi

Med

Upravo je idealno kada lijek može biti hrana a hrana lijek kao što je to slučaj sa medom. Pčele med proizvode od nektara i medne rose dodavajući razne enzime skladište ga u saću košnice. Na nama pčelarima je samo da što više očuvamo njegovu kvalitetu postignutu od strane pčela u košnici. Osnovni sastavni dijelovi meda su jednostavni šećeri fruktoza i glukoza, koje tijelo ne mora rastavljati već odmah ulaze u krvotok, vitamini, minerali, enzimi,… Med ubija bakterije, ima dezinfekcijsko i antiseptičko djelovanje. Postoji puno slučajeva gdje su se otvorene rane mogle izliječiti jedino oblaganjem rana medom. Važno je napomenuti da korištenjem meda iz nekih krajeva pa i kontinenata čovjek dolazi u doticaj s peludom na koji nije naviknut i ne zna kako će reagirati organizam na njega, pa se preporučuje trošiti med sa prostora obitavanja. 

Neke važnije vrste meda u našem kraju

BAGREMOV MED – Svijetle boje, obično tekući, blagog mirisa. Preporučuje se kod nesanice, za umirenje, i naročito sa čajem od kamilice i matičnjaka jer tako pojačava djelovanje djelotvornih tvari iz čaja ali i onih koje sadrži sam med. Pogodan za malu djecu zbog blagog okusa.

CVJETNI MED – Tipičan primjer polimorfnog meda, blagog mirisa, nešto tamniji od bagremovog, skupljen sa raznog cvijeća. Cvjetni med se smatra blagim medom i preporučuje se starijim osobama, te onima koji pate od niskog tlaka i od srčanih oboljenja.

KESTENOV MED – Obično tamne boje, gorkastog okusa te karakterističnog mirisa. Preporučuje se kod bolesti probavnih organa i želuca, crijeva, bolesti žuća i jetre. Uz čajne smijese sa kestenovim medom preporuča se uzimati i vitamin B kompleksa te vitamin A.

LIPOV MED – Lipov med je blagožut do zelenkast. Vrlo je jakog mirisa po cvijetu, te ugodnog oštrog okusa. Veoma je dobar kod psihičke i fizičke iscrpljenosti, te djeluje umirujuće i vraća energiju. Preporuča se kod umora i živčane napetosti. Koristi se za liječenje koje uključuje znojenje. Budući da smiruje grčeve, preporučuje se i kod bubrežnih oboljenja. Vrlo je dobar i kod raznih prehlada s kašljem i hunjavicom jer olakšava iskašljavanje. Ne smiju ga uzimati osobe s bolestima srca i krvnih žila.

 

KREMASTI MED – Proizvodi se od bilo koje vrste meda, s time da mu se mijenja kristalna struktura, ne gubi ništa na kvaliteti već se postiže fina koegzistencija mazivosti. Kao takav pogodan je za potrošnju kao namaz kod djece. U razvijenom svijetu strašno se povećava udio kremastog meda u ukupnoj potrošnji meda.

Bilo koji med osim kremastog preporučljivo je uzimati otopljen u mlakom ili hladnom napitku. Med uziman bez tekućine može izazvati probavne smetnje, a smanjena je i resorpcija djelotvornih tvari.

Kristalizacija meda je prirodni fizikalno-kemijski proces, koji ovisi o sastavu meda i uvjetima čuvanja. Tako neke vrste meda kristaliziraju sporo, a neke brzo. Važno je naglasiti da krsitalizacijom med ne gubi svoja zdravstvena i hranjiva svojstva. Ako se vrši dekristalizacija meda grijanjem, posudu s medom potrebno je staviti u vodenu kupelju, pri čemu med ne smije biti zagrijan iznad 40 °C. Na temperaturi višoj od 40 °C stradaju enzimi i drugi osjetljivi sastojci, a med više nije med.
U novije vrijeme med se obogaćuje i nekim drugim sastojcima. Tako se može u med ukomponirati sušeno voće, bundevine sjemenke, sok od cikle, sok od kupina a posebno pelud i matična mliječ.

Matična mliječ

Matična mliječ je najbogatiji prirodni pčelinji proizvod koji nastaje u suradnji pčela, cvijeća i sunca. Proizvode ga samo mlade pčele starosti 5-15 dana sa namjerom ishrane legla i matice. Da bi se najbolje ilustrirala vrijednost matične mliječi dovoljno je reći matična larva hranjena sa mliječi za 5-6 dana svoju težinu povećava čak 300 puta. Matična mliječ je bijele boje kiselkastog okusa bogata bjelančevina – 18 aminokiselina od kojih je prisutno njih 8 nezamjenjivih tj. esencijalnih. To je jedna od rijetkih tvari koje sadrže acetilholin, neurotransmiter, koji omogućava prijenos impulsa između nerava. Matična mliječ je pogodan lijek kod rekovalescenata kao biostimulator, regenerator i faktor razvoja. Ona povećava apetit, poboljšava rad srca, povećava imunitet, smanjuje umor. Proizvodi se sezonski kada su u košnici prisutne mlade pčele. Koristi se direktno iz matičnjaka, razblažena u alkoholu, sa medom ili smrznuta.

Pčelinji otrov

Vrlo vrijedan proizvod pčela odavno upotrebljavan u narodnoj medicini. Sadrži veću količinu magnezija, bakra, histamina, različite enzime. Reakcija na pčelinji otrov može biti i jako alergijska ovisno o osjetljivosti osobe na njega. Kod osoba koje nisu alergične može smanjivati zgrušavanje krvi, širiti kapilare, smanjivati krvni pritisak, liječiti reumatizam, povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnca, hemoglobina. Smatra se da je pčelinji otrov najjači pobuđivać obrambenog mehanizma.

Pelud

Nije pčelinji proizvod već hrana pčelama. U biljnom i životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi prirodni sastojci tako upotrijebljeni i uravnoteženi kao što je to u cvjetnom prahu. Pelud se ustvari muške spolne stanice biljaka koje pčele nehotice prilikom skupljanja peluda ili nektara prenose sa cvijeta na cvijet. Korist od pčela oprašivanjem bilja je daleko veća od vrijednosti pčelinjih proizvoda koje pčelar može dobiti od njih. Možemo reći da šira zajednica ima i četiri puta više koristi od pčela nego pčelar. Pelud sadrži sve što je nužno za život: bjelančevine, vitamine, feromente, aminokiseline, hormone, šećere, masti, eterična ulja, a u jezgri stanice sadrži i tajnu života – molekule DNA i RNK. Ispitivanja su pokazala da pelud pokazuje zaštitno i stimulativno djelovanje na organizam čovjeka, regulira želučano-crijevni takt, upotrebljava se kod upale prostate, za povećanje apetita, kao biološki stimulator kod prijevremenog starenja organizma, slabog vida, kod jakog trošenja energije (sportaši). Čuva i troši se svježi u zamrzivaču ili pomiješan sa medom, najpogodnije kremastim. Može se i sušiti ali mu se djelotvornost tada smanjuje.

Propolis

U košnici pčele propolis koriste za premazivanje ćelije saća prije nego će matica u njih položiti jaje u svrhu dezinfekcije ćelije, a zatim za održavanje ostalih zoohigijenskih uvjeta u košnici. Do sada je poznato preko 300 sastavnica propolisa. Prvi i osnovni sastojak su bioflavonoidi, zatim vitamini, aromatične i nearomatične kiseline, alkoholi, mikroelementi,… Propolis ima više svojstava: antibakterijsko djelovanje, suzbija bol, ima stimulacijsko djelovanje, pomaže epitelizaciji tkiva (kod rana), protuvirusno djelovanje (posebno virus herpesa). Propolis djeluje na mikroorganizme slabije od antibiotika ali u ljudskom organizmu ne razvija rezistentnost bakterija i ne oštećuje crijevnu floru. Ako se koristi sa antibioticima njihov učinak pojačava čak nekoliko puta. Najčešće se koristi u obliku alkoholne otopine, pomiješan sa medom i kao sastojak krema i masti. U novije vrijeme se provode istraživanja koja potvrđuju protutumorski učinak propolisa.

Pčelinji vosak

Proizvode ga pčele određene starosti (voskarice) u uvjetima obilne paše. Koristi se u kozmetici i medicini za pravljenje raznih masti, krema, melema. U voćarstvu za premazivanje rana na voćkama.